DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE KRİTERİ
Jüri Ön Değerlendirme
Değerlendirme süreci “Ön Eleme” ve “Ana Eleme” olarak iki aşamada gerçekleşir.
Ön değerlendirme, New Gen Awards jürisi ve “Yapay Zekâ” (İleride detaylandırılacaktır) tarafından online olarak yapılır.
Kategoriler için belirlenen bilgiler 1 (çok kötü) ila 5 (çok iyi) puan arasında kalan bir ölçekte teker teker puanlanır.
Bu aşamada sektör yetkililerinden oluşan jürinin puanlamasının %65, yapay zeka puanlamasının %35’i alınarak her bir proje için ortalama bir puan oluşturulur. Bu puanların sıralaması sonucunda her bir kategoride en yüksek oy almış ilk 5 proje kısa listeye kalır.
Eşitlik halinde 5’ten fazla proje kısa listeye kalabilir.
Herhangi bir kategoride 5’ten az başvuru gerçekleşmesi durumunda tüm başvurular doğrudan kısa listeye kalır.
Jüri Ana Değerlendirme
New Gen Awards jürisi, ön değerlendirme sonucunda ortaya çıkan kısa listeyi puanlamak için toplanır.
Oylamalar keypad ile ve 100 üzerinden 5’in katları şeklinde puanlanarak yapılır. Jüri tarafından verilen puanların ortalaması alınır ve projelerin nihai notu belirlenmiş olur. Ortalama alınırken virgülden sonraki iki basamak geçerlidir.
Jüri üyeleri, her iki değerlendirme (Ön Değerlendirme ve Ana Değerlendirme) aşamasında, herhangi bir şekilde yer aldıkları projelere puan veremezler.
Jürinin başvuruların doğru kategoride olup olmadığını belirleme ve gösterilen kaynakların doğruluğunu araştırma ve denetleme hakkı vardır.
Proje başvuru formundaki bilgilerin, kaynaklarla örtüşmediğinin tespiti durumunda, jüri bu bilgileri değerlendirmeye almama ve başvuruyu geçersiz sayma hakkına sahiptir. Bu durumlarda katılım ücreti iade edilmez.
Ana değerlendirme kriterleri, üretilen ve kullanılan yapay zekânın şirket algı, satış ve/veya kâr performansına ölçülü ve anlamlı oranda katkıda bulunmuş olmasıdır. Bu doğrultuda “Değerlendirme Kriterleri” bölümünde yer alan kıstaslar ele alınacaktır.
Yapay Zekâ Değerlendirmesi
New Gen Awards’un hem ana değerlendirme hem de ön değerlendirme aşamasında yapay zekânın kendisi kullanılır.
Kullanılan yapay zekâ (KAI) bilimsel pazarlama ve bilimsel pazarlama entegrasyonu, karar vermede veriyi odağa alma, yapay zekâ teknolojilerinin işletmelere entegrasyonu konularında uzman olan, Kuantum Araştırma tarafından üretilen bir yapay zekâdır.
Değerlendirme aşamasında özellikle sayısal verilerde uzmanlığına danışılır ve iş çıktılarını analiz ederek 100 üzerinden puanlama yapması sağlanır.
Projeler her iki aşamada da (Ön Değerlendirme ve Ana Değerlendirme) sektör yetkililerinden oluşan jürinin puanlamasının %65’i, yapay zekâ puanlamasının %35’i alınarak sıralanır ve bu sıralamaya göre kazananlar belirlenir.
Değerlendirme Kriterleri
Değerlendirme kriterleri, üretilen ve kullanılan yeni mecranın şirket algı, satış ve/veya kar performansına ölçülü ve anlamlı oranda katkıda bulunmuş olmasıdır. Bu doğrultuda;
- Strateji %30: Projenin ardındaki içgörünün ve bu çerçevede geliştirilen stratejinin gücü.
- Yaratıcılık %20: Belirlenen strateji çerçevesinde gelişirilen çalışmanın yaratıcılığı.
- Uygulama ve Teknoloji %30: Yapılan çalışmanın uygulama ve tüm teknik argümanların kalitesi.
- Sonuç %20 (Yapay Zekâ // KAI Değerlendirmesi): Yapılan çalışmayla elde edilen sonuç.
Jürinin başvuruların doğru kategoride olup olmadığını belirleme ve gösterilen kaynakların doğruluğunu araştırma ve denetleme hakkı vardır.
Proje başvuru formundaki bilgilerin, kaynaklarla örtüşmediğinin tespiti durumunda, jüri bu bilgileri değerlendirmeye almama ve başvuruyu geçersiz sayma hakkına sahiptir. Bu durumlarda katılım ücreti iade edilmez.
Jüri üyeleri, her iki değerlendirme aşamasında, herhangi bir şekilde yer aldıkları projelere puan veremezler.